Gebruik Evernote om informatie te ordenen

Bij de HEP master moeten studenten informatie uit velerlei bron verzamelen, ordenen en met elkaar verbinden, ook over vakken heen. Op papier is dat vaak een lastige klus en ook reguliere word-bestanden helpen niet erg.

In de master hebben we geexperimenteerd met de online tool Evernote. Studenten kunnen per onderwerp een notebook aanmaken waaarin ze notities stoppen. Een notitie kan een foto, tekst, een pdf, een stukje website of zelfs handgeschreven zijn. Aan een notitie kunnen tags worden toegevoegd.  De notebooks kunnen per course in stacks worden samengevoegd.

Het zoeken naar notities kan via de structuur van notebooks, via de tags, via vrije tekst, op datum, of zelfs op de plek waar de notitie is gemaakt.

Evernote is voor allerlei platforms beschikbaar en omdat het online is, zijn alle notities overal beschikbaar.  Evernote heeft gratis en betaalde accounts, maar met een gratis account komen studenten al een heel end.

Waar moet je op letten?

Zomaar de tool aanbieden werkt niet, je zult moeten nadenken hoe de tool voor jouw cursus het beste werkt: welke informatie is er geschikt voor, hoe kunnen studenten het beste ordenen. Ook is het belangrijk dat de tool in de cursus wordt gestimuleerd door een instructie-sessie, een opdracht met de tool te laten maken, door regelmatig naar de tool te verwijzen.