Als je dan al een college geeft, doe het dan interactief: gebruik eens een voting systeem!

We weten uit onderzoek (en ervaring) dat studenten maar ongeveer een kwartiertje hun aandacht bij de les kunnen houden. Het heeft dus echt geen zin om een uur aan een stuk een college te geven. Maar soms vind je het belangrijk om bepaalde stukken leerstof wat te verduidelijken en wil je wel echt een college geven. Zorg er dan voor dat je je studenten er bij betrekt en stel af en toe en vraag waarbij je alle studenten vraagt om een antwoord te geven. Je kan hier voor natuurlijk ook met handopsteking of gekleurde kaartjes werken, maar er bestaan ook technologische hulpmiddelen voor, zogenaamde ‘voting systemen’.

Je kan de vragen gebruik om de voorkennis te testen (zo weet je of je wel aansluit bij hetgeen studenten al weten), om te testen of ze je uitleg begrepen hebben of om discussie op gang te brengen. Voordeel van deze voting systemen is dat je onmiddellijk feedback krijgt en dit kan tonen aan de studenten in je collegezaal. Bovendien zie je niet eerst aarzelende handen de lucht in gaan en rondkijkende gezichten, maar kan elke student zijn/haar antwoord in alle anonimiteit geven.

Aan de UM is er een licentie om ‘GoSoapBox’ te gebruiken als voting systeem. Hiermee kan je als docent vragen stellen, maar kan de student zelf ook vragen stellen aan de docent en medestudenten. Het is een online toepassen, wat wil zeggen dat zowel jij als docent als je studenten over een internetverbinding moeten beschikken en dat je dus moet vragen aan je studenten dat ze hun laptop of smartphone meebrengen.

Over het algemeen zijn deze voting systemen eenvoudig in gebruik, het werk is vooral om op voorhand goede vragen te bedenken en ook rekening te houden dat het stellen van vragen en het ingaan op de antwoorden van studenten tijd kost.

Op de pagina van de bibliotheek vind je meer informatie over hoe je als docent een account kan aanvragen, alsook een manual om me GoSoapBox te werken. Als je vragen hebt over hoe dit toe te passen kan je altijd met ons contact opnemen!

In dit filmpje getuigt een docent van de University of Western Sydney over zijn ervaring met GoSoapBox.

Eén gedachte over “Als je dan al een college geeft, doe het dan interactief: gebruik eens een voting systeem!”

Reacties zijn gesloten.